Dyson Vassilias
Варна, България
13/07/2024

Да научим повече за супер храните

повече за супер храните

Повече за супер храните

Всички растителни суровини съдържат изключително ценни за организма вещества – витамини, минерали, антиоксиданти и т.н. Но някои от тях ги съдържат в особено високи концентрации – такива продукти се наричат ​​суперхрани. Ако искаш да разбереш повече за супер храните, остани, за да прочетеш.

Терминът „суперхрана“ не е регламентиран по никакъв начин от закона, така че производителите могат законно да наричат ​​почти всеки растителен продукт суперхрана и съответно да му вдигат цената. Това е добре да се знае.

Независимо от това, диетолозите все още очертават изискванията за продукт, за който се твърди, че се нарича суперхрана:

  • естествен произход
  • висока концентрация на полезни съединения
  • минимална или никаква обработка
  • възможност за използване на суровини

Списъкът със суперхрани е дълъг и включва тъмни листни зеленчуци, цветни плодове и зеленчуци, горски плодове, ядки и семена, морски водорасли и някои напитки като комбуча, напитка от комбуча.

И суперхраните не е задължително да са скъпи и донесени от далечни страни – почти всяка от тях има местни аналози. Ето пет от най-популярните суперхрани, за които всеки трябва да знае.

Годжи Бери

Годжи бери са ни подарени от Тибет, където почти всеки жител ги яде, за да спечели дълголетие. Факт е, че според легендата един човек в Тибет е живял 250 години и е ял годжи бери за закуска, обяд и вечеря.

Но да се върнем към реалността, годжи бери са с високо съдържание на антиоксиданти и 4 важни полизахарида, които не се срещат в никоя друга храна. Тези съединения активират защитните свойства на тялото, така че наистина могат да удължат живота. Годжи бери също са богати на протеини – съдържат 18 аминокиселини, 8 от които незаменими.

Семена от чиа

Семената от чиа са ни дадени от Мексико – племената на маите и ацтеките са използвали тези семена няколко века преди Новата ера. Самата дума „чиа“ от езика на маите – означава „сила“.

Тези семена са богати на ненаситени омега-3 мастни киселини – чиа съдържа около 8 пъти повече от тях от орехите и сьомгата. На 25% чиа се състои от неразтворими във вода фибри – в червата образува гелна маса, която забавя разграждането на въглехидратите. Това означава, че семената от чиа изкуствено понижават гликемичния индекс на други храни, нормализират нивата на кръвната захар и предотвратяват скокове на инсулин.

Поради способността си да желират, семената от чиа често се използват в пудинги. В YARO създадохме манго чиа пудинг с бадемово мляко и натурален сироп от йерусалимски артишок като подсладител.

Повече за супер храните на сайта на Smartsuperfood.

Коментарите са изключени.