Dyson Vassilias
Варна, България
13/07/2024

Исторически забележителности в София

Исторически забележителности в София

Исторически забележителности в София

Като столица на България, София впечатлява с атмосферата и забележителностите си, разказващи историята на народи и тяхното битие. Ето няколко туристически обекта, които ще ви впечатлят с архитектурата си и културната си стойност.

 1.     АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ

Софийският катедрален храм, посветен на Александър Невски, е най-разпознаваемата икона на българската столица. Със своите почти 3200 квадратни метра и капацитет от 10 000 души, той е не само най-големият храм в България, но и на Балканите. А куполите му са направени от истинско злато.

2.     БАЗИЛИКАТА СВЕТА СОФИЯ

Църквата е една от най-старите в българската столица, наред със Свети Георги, другият храм в града от римската епоха. Смята се, че сегашната сграда е петата и е построена в средата на 6 век, по времето на византийския император Юстиниан I, същата като едноименната и много по-известна Света София в Константинопол, днес Истанбул. Когато разглеждате църквата, не пропускайте „камбанарията“ . Това е камбана, висяща на дърво. Но най-увлекателното нещо не е самата църква, а това, което е под нея. Света София е построена върху раннохристиянския некропол на римския град Сердика.  Интересен факт: Според една от версиите църквата „Света София“ е „отговорна“ за сегашното име на българската столица. Османците го наричат ​​“градът на църквата Света София“ и оттам до „София“

3.     БОЯНСКА ЦЪРКВА: СВЕТОВНО НАСЛЕДСТВО НА ЮНЕСКО

Стенописите от 13-ти век, които очертават интериора му, са красива рядкост. Тук могат да се видят първите черти на Ренесанса като изразителност на лицата – която разкрива психологическите характеристики на героите – или перспективата.

4.     АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ

Това е най-големият археологически музей в България и един от най-големите на Балканите. Ще бъдете удивени от предметите на тракийските съкровища на Вълчитрън, Луковит или Николаев, с римските гробници и православните икони.

5.     ПЛОЩАД НЕЗАВИСИМОСТ

Пред президентския дворец всеки на час има смяна на караула. А веднъж месечно, първата сряда в 12 ч., има тържествена смяна на караула.

6.     СОФИЙСКИЯТ ОБЛАСТЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ В СТАРИЯ ДВОРЕЦ

Друг от музеите, които трябва да посетите в София, е Регионалният исторически музей. Първо, заради самата сграда от началото на 20 век, една от най-красивите в града. В него се намират Баните на термалните води на София. И второ, разбира се, за колекцията му.

Ако пътувате за Турция, прочетете тук първо.

Коментарите са изключени.