Dyson Vassilias
Варна, България
13/07/2024

Отглеждане на рози

Отглеждане на рози

Отглеждане на рози.

Рози: засаждане и грижи

Розите са едни от най-популярните градински цветя. Но те са и най-капризни за отглеждане.

За да се научите на правилно отглеждане на рози, трябва да се постараете да вземете предвид всички техни изисквания. Нека разберем как се отглеждат рози, от какво се нуждаят при засаждане, отглеждане и грижи на открито.

Розите са храстообразни, при това и топлолюбиви. И тази тяхна особеност оставя своя отпечатък върху отглеждането на рози.

Много е важно да изберете правилното място за посаждане от самото начало и след това стриктно да следвате правилата за грижа при отглеждането на рози.

Правила за отглеждане на рози

Разсадът от рози се продава в различни видове опаковки и това определя начина на засаждане.

Да ги разгледаме тук.

  • Рози в контейнери.

Това е най-добрият вариант. Там те вече са се вкоренили добре, корените им са оплитали буца пръст и няма проблеми със засаждането – всичко, което трябва да направите, е да извадите разсада от контейнера и да го трансплантирате в цветната градина.

Засаждането на такива рози се извършва от края на май до края на септември, е мнението на агрономите-селекционери. Този вид разсад на рози могат да се съхраняват дълго време у дома преди засаждане. И ако закупите такъв разсад през лятото, когато розата цъфти, можете да се уверите, че няма несъответствие – това е точно сортът, който е посочен на контейнера.

Тези рози имат един недостатък – и това е високата им цена. Но те определено си заслужават.

  • Рози в пакети и кутии.

Те са много популярни сред живеещите през лятото на вилите си  жители, защото са евтини.

Относно качеството им има още много какво да се желае – те често са много сухи.

Те започват да ги продават рано през пролетта, а понякога още в края на февруари и вече със зелени кълнове. Запазването на такива разсад до засаждането, което е края на май, може да бъде много трудно. Освен това при такива евтини рози често имат несъответствие – едно нещо е изобразено и изписано на кутията, а всъщност нещо съвсем различно. Със засаждането на такъв разсад също има немалко полагане на грижи при отглеждането на тези рози.

Коментарите са изключени.