Dyson Vassilias
Варна, България
13/07/2024

Фирмено лого – критерии и правила при дизайна

Фирмено лого

Фирмено лого

Фирменото лого е основният елемент от визуалната идентичност на марката. Често целият брандинг почива върху него. Ясно, лесно разпознаваемото фирмено лого помага на потребителя за няколко секунди да избере марка, на чието качество той се доверява.

Критерии за ефективност на дизайна на фирменото лого

Разработването на фирменото лого е сериозен творчески процес, резултатът от който е графичен знак, който отразява позиционирането, идеологията, философията и ценностите на компанията. За да разберете как да създадете добро фирмено лого, трябва да знаете основните критерии за неговата ефективност:

-Уникалност. Изображението трябва да бъде оригинално, уникално. Важно е конкурентите да нямат нещо, което е подобно.

-Простота. Колкото по-ясно форменото Ви лого, толкова по-ефективно е то. Простите форми са по-лесни за възприемане, възпроизвеждане, мащабиране, нанасяне върху различни повърхности.-

-Асоциативност. Всеки елемент от фирменото лого е вид асоциация с Вашата фирма. Всеки ред трябва да има някакво значение. Задачата на дизайнера при създаването на фирменото лого е да намери графично решение, което да придаде на знака дълбок смисъл, да свърже параметрите на марката с нейното име.

-Универсалност. Трябва да измислите фирмено лого, като вземете предвид по-нататъшното развитие на бизнеса. Може би с течение на времето фирмата Ви ще се занимава с производството на нови продукти или ще навлезе на международния пазар. Следователно фирменото лого трябва да бъде универсално, да не ограничава растежа и мащаба на предприятието.

-Уместност. Принципите на разработване на фирменото лого трябва да са в съответствие с концепцията за позициониране. Дизайн, който се вписва правилно в цялостния контекст, отразява уникалността на вашите продукти или услуги, има сила, ефективност.

-Контролен списък: инструкции стъпка по стъпка за разработване на дизайн на лого

Както всяка задача, създаването на фирменото лого изисква определена последователност. Следвайки алгоритъма, Вие ще създадете висококачествен продукт и няма да пропуснете важни детайли.

Определете техническото задание и станете наясно със задачата за създаване на фирменото лого

Първата стъпка помага да се постави солидна „основа“ за работещо фитнес лого. Важно е внимателно да анализирате фирмата си, да разберете как живее, към какво се стреми.

За да опростите задачата, можете да направите кратък брифинг. Очертава същността на проекта, целите, референциите.

Правилното попълване на листа с важните неща ще ви помогне да отговорите на следните въпроси:

-Защо е открит бизнесът?

-Какви са приоритетите на компанията?

-Какви са предимствата, характеристиките на компанията?

-Какви са плановете ви за следващата година и за 5-10 години?

-Как можете да опишете марка с три думи?

-В каква светлина трябва да се разглежда организацията от своите клиенти?

Източник: ivysdesignbg.com

Коментарите са изключени.